top of page

Lepota pokrajine in znanje prednikov za prihodnost

Tako je naslov dvoletnega programa izobraževanj za učiteljice in vzgojiteljice kraških osnovnih šol in vrtcev v sklopu Delovne skupine za informiranje in ozaveščanje javnosti Partnerstva za hranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje, ki ga v koordinaciji članice, akademske slikarke Karin Lavin, pelje članska organizacija Park Škocjanske jame.


V letu 2015 se je 27 učiteljic iz OŠ Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana, Dutovlje, Komen in Nabrežina ter vzgojiteljic iz hrpeljske, divaške, povirske, sežanske in štanjelske enote Vrtca Sežana udeležilo petih srečanj namenjenim predavanjem, razvijanju ustvarjalnih pristopov poučevanja skozi dediščino, vajam poglobljenega doživljanja narave in razvijanju individualne metode dela.

Poleg Karin Lavin sta predavala še dr. Katja Hrobat Virloget iz FHŠ UP o duhovnem izročilu vezanem na kulturno krajino Krasa in Boris Čok o tipologiji kraške suho zidne gradnje. Simbole, ki jih najdemo tudi na kraški noši, je predstavila Miranda Novak, učiteljica OŠ Sežana in članica KD Kraški šopek.

Srečanja so bila vselej sestavljena iz »terenskega« in »predavalniškega« dela. Mudile smo se v Matavunu in Škocjanu, pri Vilenici in v Sežani, v Devinu, Dutovljah in Prešnici.

V letu 2016 nas čakajo še tri srečanja posvečena učenju gradnje, flori in favni suhih zidov ter zaključna predstavitev izvedenih del v sklopu Dni evropske kulturne dediščine.

Pred tem je naloga v program vključenih učiteljic in vzgojiteljic pripraviti šolsko uro v katero naj vpletejo kraški suhi zid. Podanih pa je še več pobud za realiacijo katerih se lahko udeleženke odločajo opcijsko.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page