top of page

Partnerstvo na okrogli mizi na Cerju in akcija Mlada drevesa in prastari suhi zidovi za zaščito pred

Eden največjih požarov v Sloveniji je med 21. in 22. avgustom 2019 pokosil skoraj 100 hektarjev gozdnih površin zaščitene narave goriškega Krasa (Natura 2000). Tu je središče Parka miru in Poti miru na Cerju, ki jih je ogenj razdejal do neprepoznavnosti.

Partnerstvo je bilo povabljeno k sodelovanju na okrogli mizi na temo »Kako učinkovito odpraviti posledice požara na turistično občutljivem območju«, z razmislekom o umeščanju novih suhozidov v kraško krajino in njihovi protipožarni funkciji. Dogodka se je udeležil Danilo Antoni, predsednik partnerstva.


Na posvetu je bila predstavljena akcija Drevo za Cerje: Mlada drevesa in prastari suhi zidovi za zaščito pred požari. Po nakupu vašega drevesa (10 EUR na sadiko), bodo zanj z občutkom poskrbeli vrtnarji partnerske drevesnice, ki bodo mlado, meter visoko sadiko posadili s količkom, jo zalivali ji dovajali vsa potrebna hranila, da bo lahko rastla. Donirana finančna sredsta bodo v občini Miren Kostanjevica namenili za zemeljska dela in obnovo ali novo postavitev kraških suhogradnih zidov, ki bodo v prihodnje – tako kot tisočletja doslej, ko so jih gradili predniki – opravljali tudi pomembno nalogo varovanja pred širitvijo požarov. Gradnja bo hkrati priložnost za prenos znanja izkušenih mojstrov na mlajše generacije, ki bodo imele možnost ohraniti to edinstveno kraško obrt.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page