top of page

Stališče upravnega odbora o prestavljanju in novogradnji hišk

Upravni odbor je obravnaval pobude za "prestavljanje" hišk ali njihovo novogradnjo, ki se pojavljajo na Krasu, ter sprejel naslenje sklepe:

1a - Upravni odbor je mnenja, da je postavljanje in gradnja na novo zastavljenih hišk dejansko novogradnja in ne sodi v "delo" našega Partnerstva. To pa ne pomeni, da ni pomembno v primernih oblikah sodelovati pri podobnih pobudah, predvsem v smislu omejevanja lociranja na novo grajenih hišk v javnem ali poljavnem prostoru, ki je odločujoči in najbolj občutljiv del kulturne krajine.

Ob tem UO opozarja, da niso hiške, ampak suhi zidovi tisti, ki so posebni in pomembni osnovni in najbolj razširjeni element kraške krajine in morajo biti vedno vključeni v vsako razmišljanje in delovanje v okviru Partnerstva in širše.

Naša vizija je ohranjena in negovana kraška pokrajina ter skrben, spoštljiv in čuteč odnos do dediščine kraške suhozidne gradnje.

Odnose sodelovanja in dopolnjevanja med strokami nadgrajujemo s sodelovanjem in dopolnjevanjem odnosov s krajani: to je odnos s pokrajino, kot so ga poznali že naši predniki in način odgovornega vključevanja znanja dediščine v razvoj.

1b - Upravni odbor je mnenja, da je primer "predloga premikanja" hiške na drugo lokacijo zelo občutljiva dejavnost, ki bi jo lahko primerjali z dejavnostjo novogradnje in torej ne sodi v dejavnost našega Partnerstva. Slednja mora podpirati ohranjanje izvornih elementov v čim večji meri, skupaj z grajeno okolico in naravnimi elementi (morfologijo in rastjem). Kljub vsemu pa bo Partnerstvo v vseh primerih aktivno sodelovalo pri obravnavi in reševanju vseh podobnih primerov, z namenom reševanja spomenikov in elementov kulturne krajine.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page