top of page

Društvo Škrla iz Lipe spodbuja ohranjanje kamnite kraške dediščine

Mlado vaško razvojno turistično društvo iz Lipe na Krasu si je ob ustanovitvi marca 2015 izbralo pomenljivo ime: društvo Škrla. V čast kraškim škrlam in kot informacijo tistim, ki tega simbola Krasa ne poznajo dobro, je društvo na vaškem domu sredi vasi postavilo tudi informativno tablo z vsebino, vezano na te ploščate kraške kamne.



Spodbujanju ohranjanja kamnite kraške dediščine in kraškega stavbarstva je bil namenjen tudi "Kotiček za ljubitelje kraških zidov", na stojnici ob praznovanju vaškega praznika in hkrati 70. obletnice zmage XXXI. divizije NOVJ nad bataljonom SS divizije Prinz Eugen. Oboje se je odvijalo v soboto 13. 6. 2015. Vaščanom in obiskovalcem je bila na ogled tudi fotokronika vasi Lipa iz zadnjega stoletja - v obliki projekcije fotografij s podobami vasi in njenih prebivalcev od začetka 20. stoletja dalje. V črno-belem se je še lepše pokazala podoba lepe kraške vasi z značilno arhitekturo, ki je v Lipi, k sreči, še razmeroma dobro ohranjena."


"Kotiček za ljubitelje kraških zidov" in projekcijo je pripravila Nataša Kolenc, arhitektka iz Lipe, ki je tudi članica konzorcija za suhi zid."


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page