top of page

Delavnica "Suhi zid" v KS Vrabče

Na pobudo upravnega odbora Partnerstva kraškim krajevnim skupnostim za skupno delovno akcijo, se je poleg šestih drugih odzvala tudi Krajevna skupnost Vrabče v sodelovanju z Razvojnim društvom Vrhe s ciljem obnove zidu ob stari dostopni cesti za Vrhe, ob vstopu v naselje Griže.

S kulturnozgodovinskega vidika je ta del zidu za nas zelo pomemben, saj je na Vrheh še edini ohranjeni del nekdanje transverzale. Zid se nahaja na zemljišču, ki je v celoti Javno dobro. Cesta je dolžine cca. 250-300 m, z obeh strani obdana z zidom in tlakovana. Južni del zidu je dokaj dobro ohranjen.

Dostopna pot vodi mimo nekdanjega kala v Grižah, ki je bil vir vode za napajanje živine. Ob robu tlakovane poti je bil speljan kanal – mulda, ki je deževnico usmerjala v kal.

Krak ki se od te ceste odcepi v Griže se je zaključeval z dvema monumentalnima megalitoma, ki ju želimo zopet namestiti na nekdanje mesto in z napisno tablo označiti prvotni vstop v vas. S tem bi radi ohranili delček monumentalne dediščine kraške krajine na Vrheh.

Na večer 10. 6. 2016 je Boris Čok v šoli na Taboru zainteresiranim krajanom predtsavil značilnosti kraške suhozidne gradnje. Naslednji dan pa je pod njegovim vodstvom in s podporo Mitje Kobala, Ivana Pavlina, Milana Maljevaca in drugih članov ter simpatizerjev Partnerstva, stekla akcija, ki je kljub deževnemu vremenu uspela z realizacijo prve faze obnove zidu.

Čestitke vsem udeležencem gradnje in domačim gospodinjam za čudovito postrežbo!


(*) Na povezavi si lahko pogledate reportažo Irene Cunja iz TV Koper v kateri se pojavi tudi par kadrov iz delavnice.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page