top of page

Delavnica v Kosoveljah

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU je v okviru projekta »Kulturna pokrajina v precepu med javnim dobrim, zasebnimi interesi in politikami« (goo.gl/W6rfKN) sodeloval z Vaško skupnostjo Kosovelje pri izvedbi delavnice o kraških suhih zidovih, ki je potekala v Kosoveljah 2. in 3. septembra 2016. Delavnice sta se udeležila sodelavca inštituta dr. Mateja Šmid Hribar in Peter Kumer, organizacijo je izpeljal Dušan Luin, pomagalo je Partnerstvo za kraško suhozidno gradnjo.

Uvod v dvodnevni dogodek se je začel z otvoritvijo priložnostne razstave in predavanjem o tehniki kraške suhozidne gradnje.. V prijetnem vzdušju smo večer zaključili še z ogledom dveh kratkih dokumentarnih filmov o kraških suhih zidovih in ljudeh, ki si prizadevajo za njihovo ohranitev. Poseben poudarek je bil na pastirskih hišicah, ki veljajo za izjemen vendar pogosto prezrt primer kraške kulturne dediščine.

V soboto, 3. septembra, je potekal še praktični del delavnice, ko smo predstavniki inštituta in Partnerstva kraške suhozidne gradnje (goo.gl/CUvCSL) skupaj z domačini Kosovelj sodelovali pri obnovi suhega zidu pri vhodu v naselje. Delavnico je vodil Boris Čok, ki velja za enega največjih poznavalcev tega področja pri nas.

Za spodbudo pri obnovi zidu v poznopoletnem žgočem kraškem soncu je poskrbela Kraška pihalna godba iz Sežane.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Nature Org. Proudly created with Wix.com

bottom of page