top of page

Šolarji v Dutovljah obnovili 17 m zidu

Suhi zid pri osnovni šoli Dutovlje smo začeli obnavljati že v lanskem šolskem letu. Junija 2016 smo pod okriljem Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje in Parka Škocjanske jame izvedli delavnico. Na tej delavnici je sodelovalo devet učencev iz 6. in 7. razreda, ki so lani obiskovali likovni krožek. Delavnico sta vodila Boris Čok in Ivan Pavlin. Izpeljana delavnica je bila sestavni del izobraževanj, ki jih je za pedagoške delavce kraških šol iz Slovenije in Italije pripravila Karin Lavin. Naši učenci so prejeli posvojitveni list, kjer se zavezujejo, da bodo skrbeli za suhe zidove kot njihovi varuhi. Listino o posvojitvi suhega zidu pri naši šoli je podpisala tudi takratna ravnateljica Doris Orel.

Z obnovo smo nadaljevali v letošnjem šolskem letu v okviru tehniškega dneva za 6. in 7. razred. Učenci so bili en teden pred izpeljavo seznanjeni z dejavnostmi. Organizirali smo dve delavnici: delavnico tkanja in delavnico obnove suhega zidu. Za obe delavnici so se učenci sami prijavili glede na njihov interes. Za obnovo zidu se je prijavilo 26 učencev (tudi dekleta), kar je polovica vseh šestošolcev in sedmošolcev. Par dni pred izvedbo delavnic smo pet sedmošolcev in učiteljica tehnike in tehnologije v treh urah očistili še preostali zid. V četrtek, 22. 9. 2016, smo izvedli tehniški dan. V uvodnem delu je Boris Čok imel kratko predavanje, kjer je učencem razložil hiške in suhi zid, pokazal jim je tudi kratek film.

Po malici smo začeli z delom. Učencev za obnovo zidu je bilo zelo veliko, zato smo jih razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je delala dobro uro in pol. Delavnico je vodil Boris Čok, pomagali so mu tudi naši učitelji. V treh urah smo uspeli obnoviti skoraj cel zid, to je približno 17 metrov.

Ostalo je še približno 6 metrov zidu. Obnoviti ga nameravamo konec oktobra, če bo le vreme dopuščalo. O izvedbi te delavnice se še dogovarjamo. Vsekakor pa bomo z obnovo končali v tem šolskem letu.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page