top of page

Mnenje o prenovi in širitvi ceste Kostanjevica - Opatje selo

Predsednik Partnerstva Danilo Antoni je 24. 4. 2017 na Direkcijo RS za infrastrukturo in v vednost Občini Miren Kostanjevica na pobudo članov naslovil mnenje o potekajoči prenovi in širitvi ceste Kostanjevica - Opatje.

Prejemnikom sporoča naslednje:

  • Partnerstvo ni v osnovi proti obnovi in posodabljanju cest.

  • Partnerstvo sugerira, da naj Direkcija RS za ceste pri projektiranju in obnovi cest v bodoče preveri prisotnost tovrstnih gradenj-objektov, ki so pomemben krajinski element, in projekte ter posege po možnosti prilagodi tako, da se čim večji del teh elementov (suhozidnega zidu) ohrani. V primeru obravnavanega posega, bi morda lahko ohranili in obnovili zidove na eni strani ceste.

  • Partnerstvo prosi, da se preveri, ali je morda mogoče škodo zdaj obravnavanih zidovih še kako zmanjšati, brez večjih posegov v projekt in zmanjševanja prometne varnosti.

  • Partnerstvo prosi, da se preveri, ali je mogoče deponirano kamenje shraniti in nameniti obnovi suhozidov na kateri drugi lokaciji, tudi za bodoče tovrstne posege, kjer bi bilo kamenje na razpolago občanov za obnovo suhozidnih objektov javnega značaja (na skupnih površinah ali na meji z javnimi površinami).

  • Partnerstvo predlaga, da se preveri možnost priprave testnega primera obnovljenega zidu v okviru sedanjega posega.


Pojasniti je potrebno, da gre za sicer v Sloveniji še slabo prepoznano vrednoto, ki pa ji je bila v evropskem merilu prepoznan tak potencial in tak pomen, da je bila za tradicionalno suhozidno gradnjo v Sloveniji , Bolgariji, Hrvaški, Cipru, Franciji, Grčiji, Španiji in Švici aprila 2017 uspešno oddana vloga za SERIJSKO NOMINACIJO ZA VPIS SUHOZIDNE GRADNJE NA REPREZENTATIVNISEZNAM UNESCOVE NESNOVNE DEDIŠČINE ČLOVEŠTVA.


Opozarjamo, da je nelogično, da se istočasno te vrednote-gradnje uničujejo, brez razmisleka o alternativah in proglaša Kras kot primarna vsebina razvoja turističnega gospodarstva. To se namreč dogaja na glavni zahodni vpadni cesti na Kras , ki ga nato hkrati hočemo prodajati kot posebno kvalitetno turistično destinacijo.

Danilo Antoni

Škocjan, 24/04/2017

Partnerstvo za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje

Partenariato per la conservazione e la divulgazione dell'edilizia carsica in pietra a secco

Predsednik Presidente

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page