top of page

Študentska delavnica v Lokvi

Med 23. in 26. 4. 2018 je v Lokvi potekala študentska delavnica o tehniki kraške suhozidne gradnje v organizaciji prof. dr. Aleša Vodopivca in asistenta Gašperja Medveška iz Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ki takoimenovane delavnice izvajata v okviru predmeta Projektiranje.


Vseh udeležencev je bilo 26. Šlo je za študente različnih letnikov, od drugega do absolventov. Pod strokovnim mentorstvom Borisa Čoka so obnavljali suhi zid, zvečer pa prisluhnili predavanjem in gledali dokumentarce s podobno tematiko. Ogledali so si tudi nekatere znamenitosti v vasi.


Obnavljali so precej poškodovan vrtni zid, ki je polovica last Andreja Muhe, ki je študentom zagotovil brezplačno prenočevanje, hrano in pijačo, in družine Čok. Na južni strani ima ta zid kamnite kljuke (»lege«) na katerih so bili nekoč latniki za trte. Je eden redkih takih zidov zgrajenih na suho, saj jih je večina vezanih z malto. Ker je bil poškodovan tako od dreves kot tudi od tankov leta 1991, je bil skrajni čas, da se ga je skoraj v celoti obnovilo tudi zaradi tega, ker je lepo viden na poti za Prelože in je v obrobju vaškega jedra. Celotna dolžina zidu je več kot 150 m, višina 170 - 200 cm in širina na vrhu 70 cm, spodaj tudi več kot 1 meter.


Študentje so delo odlično opravili. Za "kapo" zidu se je pripeljalo še tri prikolice naravnih škrl z bližnjega hriba. Na več mestih je bilo potrebno poškodovani zid popolnoma podreti do tal in ponovno zgraditi. Prav tako se je ponekod ponovno vzidalo razmajane kljuke in očistilo še za tri traktorske prikolice grmovja, ki je rastlo ob zidu. Gradili so vsi, tudi profesor in asistent. Boris Čok jih je sproti učil naše tehnike tako, da je moral biti kar precej angažiran na celotni dolžini zidu.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page