top of page

Suhi zid = naša identiteta = UNESCO dediščina

V četrtek, 25. 4. 2019, je v Mladinskem hotelu Pliskovica - Youth hostel Pliskovica pod vodstvom novinarke Petre Mezinec izzvenel pogovor s štirimi damami, ki je otvoril letošnjo pomladansko edicijo Festival Kraška gmajna.

Etnologinja dr. Jasna Fakin Bajec je spregovorila o kamnu kot simbolu identitete Kraševcev. Biologinja in naravovarstvenica Bojana Fajdiga je predstavila rastlinske in živalske vrste odvisne od suhih zidov. Akademska slikarka Karin Lavin je opozorila, da dediščino, ki jo predstavljajo tudi suhi zidovi, lahko vedno jemljemo za navdih, razvoj novih odnosov do pokrajine in razvoj ponudbe poglobljenih doživetij v domačinom prijaznem turizmu. Etnologinja in konservatorka Eda Belingar je kot koordinatorica vpisa suhozidne gradnje na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva predstavila kronologijo dogodkov vpisa.

Tehnika suhozidne gradnje predstavlja trajnostni moment posegov na območjih Natura 2000 in je zato z vidika varstva narave pomembna. Suhozidne gradnje bomo ohranili v prvi vrsti z ozavšečanjem ljudi. Tehniki pa bi kazalo dati nove funkcije, z njenim znanjem narediti nove produkte in jih vključiti v ponudbo. Pri tem pa je potrebno biti zelo pozoren, da ne prečkamo zelo tanke črte banalizacije. Do kiča in degradacije ne bo prišlo, če bomo s pokrajino imeli poglobljen odnos. Takrat bodo rezultati ustvarjalnosti kvalitetnejši. In še bi lahko poročali.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page